Blogger Templates

Thursday, 31 October 2013

~ SPPBS OH SPPBS


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركات


Alhamdulillah, bertemu lagi kita di alam maya ini. Kali ini pengkongsian saya hanyalah sekadar luahan hati tentang sistem pengurusan pentaksiran berasaskan sekolah (SPPBS). 


Kita sedia maklum bahawa sistem ini telah masuk ke tahun ketiga bermula pada 2011, 2012 dan 2013. Sepatutnya semakin lama tentu semakin mantap namun semakin tahun makin bertambah lembab dan tenat lebih-lebih lagi di penghujung tahun ini. Jika tahun sebelumnya sistem ini dapat diakses pada waktu insan lain sedang enak diulit mimpi. Namun tidak begitu pada tahun ini. Paparan berikut antara yang terjadi semasa ingin memasuki sistem ini. Sungguh menuntut kesabaran yang tinggi...

 
 


Untuk sampai ke paparan seperti di bawah pun mengambil masa yang terlalu lama...




 errrrmmmm...SABARLAH DUHAI HATI...infinity!!!

 Maka banyakkan membaca doa ini...

"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimim."
 Ya Allah, Permudahkanlah. Jangan Dipersulitkan dan Kau akhirkanlah dengan Kebaikan."
Aamiin Allahumma Aamiin.

Semoga Allah memudahkan segala urusan kita pada keesokan hari dan hari-hari yang seterusnya serta menjadikan kita hambaNya yang sentiasa bersyukur dan bermuhasabah.


Wednesday, 2 October 2013

~ HADIAH HARI LAHIR


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركات
Alhamdulillah, syukur dapat bertemu kembali. Telah lama saya tidak dapat sign in blog ni...entah apa sebabnya seperti kena blog aje...huhu. Entah dapat atau tidak post entri ini.

Saya ingin berkongsi kegembiraan sempena hari lahir saya pada tahun ini. Tiada apa-apa majlis sambutanpun sebenarnya. Pagi Ahad tersebut saya masih lagi ke kelas masakan Chef Zubaidah. Hanya terharu dengan kejutan daripada anak-anak atas pemberian hadiah daripada mereka. Rupanya mereka telah berpakat seminggu lebih awal ketika semuanya pulang ke rumah daripada asrama. Terima kasih banyak Along, Iman, Biah dan Adik atas ingatan. Harapan mak, semoga anak-anak mak tidak lupa untuk mendoakan mak dan abah setiap kali selepas solat ye. Hanya itu sahaja bekalan untuk mak dan abah bawa hingga ke syurga.

luv all of u syg...muahhh

cantik...pandai anak2 pilih, sgt berguna...

En. suami pun tak lupa juga menghadiahkan telefon bimbit. Tambahan pula, saya baru sahaja melahirkan Afif. Kiranya hadiah 2 in 1 lah tu...Terima kasih banyak abang. Semoga jodoh kita hingga ke syurga. Allahumma Aamiin.

Mmg berhajat nk beli...Alhamdulillah ^^

Ya Allah,
semakin jauh langkah umurku meniti hari,
kupohon hidayah-Mu,
moga di hari lahirku ini,
Kau berkati umurku,
dan izinkan aku semakin dekat dengan redha-Mu.
Aamiin Allahumma aamiin.


Monday, 19 August 2013

~ AIR BANDUNG SODA


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركات

Kali ini saya berkongsi resepi minuman pula iaitu air bandung soda. Sangat mudah membuatnya tetapi jika tersilap petua, kurang menjadi rasa soda tersebut. Jom, kita lihat resepinya.

nyum...nyum...nyummy

Bahan-bahan:

100ml Sirap Kordial Ros F&N
200ml susu sejat F&N
600ml air minuman
200ml F&N Ais Krim Soda

Cara penyediaan:

1. Tuangkan sirap kordial ros F&N dan susu sejat F&N ke dalam jag, kacau sehingga sebati.
2. Masukkan F&N ais krim soda dan akhir sekali tambahkan air.
3. Sejukkan sebelum diminum.

** Tips: sentiasa masukkan ais krim soda dahulu sebelum menambah air.

~SELAMAT MENCUBA ^^

Saturday, 17 August 2013

~ PUDING MILO OREO


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركات


Bertemu kembali dengan pengkongsian resepi juga pada kali ini iaitu Puding Milo Oreo. Walaupun lapis milonya kurang menjadi kerana saya tidak sabar2 menunggu lapisannya beku. Ini kerana saya membuatnya pada pukul 1.00 pagi. 

nyummy!

Bahan-bahan:

10gm serbuk agar-agar
750ml air
1 cawan gula pasir
1 tin susu cair
3/4 cawan milo
1 bungkus biskut oreo - apa2 aje

Cara-cara:
1. Masak serbuk agar-agar dan gula dengan air sehingga larut.
2. masukkan susu cair dan kacau sebati sehingga mendidih.
3. Tuangkan 1 cawan campuran milo ke dalam acuan.
4. Panaskan campuran milo yang separuh lagi dengan api paling kecil supaya tidak membeku.
5. Apabila permukaannya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
6. Taburkan biskut oreo.
7. Apabila permukaannya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
8. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Tips:
1. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuhnya kerana nanti lapisan tidak melekat.
2. Jika membeku semua, guris-guriskan permukaan dengan garfu sebelum menuangkan lapisan seterusnya.
3. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelumnya supaya ia melekat dengan baik.

siap utk dimakan...nyum...nyumm


~ Selamat Mencuba...^^

Thursday, 15 August 2013

~ LASAGNA MAKARONI


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركات


Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi atas rahmat-Nya masih bernafas di bumi-Nya ini. Dapat menikmati hembusan udara yang nyaman dan negara yang aman damai. Sungguh sedih mengenangkan nasib saudara kita di bumi Mesir, Palestin, Syria dan seumpamanya lagi. Hanya doa yang dapat kupohon kepada-Mu Ya Allah. 

Ya Allah,
Sesungguhnya kami bermohon pertolongan-Mu,
kami meminta ampun kepada Mu, 
kami memohon petunjuk dari Mu,
kami beriman kepada Mu,
kami berserah kepada Mu,
dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan,
kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu.

Ya Allah, hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan,
bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada.
Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Aamiin Allahumma Aamiin.

Esok anak bujang saya akan kembali ke asrama. Oleh sebab, dia sangat suka dengan 'western food', saya pun membuat menu special sedikit pada malam ini iaitu lasagna menggunakan makaroni resepi daripada dapur Kak Zu 'Semanis Gula'. Saya kongsikan di sini untuk rujukan pada masa hadapan.

Lasagna guna makaroni...nyummy!

Bahan-bahan:

A) Makaroni
4 cawan makaroni
sedikit minyak

1. Rebus makaroni dengan air yang dicampur dengan sedikit minyak selama 10 minit.
2. Kemudian toskan airnya.

B) Inti Daging
1 tin sos spagheti tradisional
1 peket daging cincang (jenama RAMLY atau apa2 pun boleh)
2 biji bawang holand - cincang dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 batang lobak merah - potong dadu
2 biji buah tomato - potong dadu
1/2 biji lada benggala hijau dan merah
2 sudu besar cili kisar
2 sus besar rempah kari daging
1 sudu kecil lada putih
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar butter dan sedikit minyak agak2 utk menumis
* cendawan butang jika suka

1. Masukkan minyak dan butter ke dalam kuali. 
2. Tumis bawang putih dan bawang holand, kacau sekejab.
3. Masukkan cili kisar, kacau sekejab. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau hingga garing sedikit.
4. Masukkan lobak merah, lada benggala, tomato, daging kisar dan sos spagheti. Kacau sebati dan masak hingga daging tersebut masak. 
5. Masukkan garam, gula dan lada putih secukup rasa.
Tips: Buat inti daging ini lebih manis daripada masin kerana nanti cheese dah masin.

Lebihkan manis dlm inti daging ini...

C) Sos Putih
500ml susu segar
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu serbuk lada hitam
garam dan serbuk perasa hilal secukupnya.

~ Masak kesemua bahan ini sehingga pekat dengan api yang sederhana.



D) 250gm Cheese Mozarella
     125gm Cheese Cheddar

Cara melayer:


1. Susun makaroni dalam loyang yang dialas dengan aluminium foil atau sapu dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.


2. Letakkan inti daging.


3. Letakkan sos putih.


4. Tabur sedikit cheese mozarella.
5. Ulang hingga habis mengikut susunan di atas.
6. Tabur kedua-dua jenis cheese sehingga menutupi keseluruhan permukaan.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 200C menggunakan api atas bawah atau sehingga cheese menjadi garing keperangan.

dah separuh aje tinggal...nyum, nyum, sedap dimakan panas2

~ Selamat Mencuba ^^.

Tuesday, 13 August 2013

~ PUDING CENDOL


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Alhamdulillah, selamat bertemu kembali. Entri kali ni nak berkongsi resepi Puding Cendol yang gambarnya telah berjaya memenangi peraduan kongsi juadah berbuka puasa di laman facebook. Gambar ni menang pada minggu ke-3 bulan Ramadhan yang lalu. Ramai yang meminta berkongsi resepi. Resepi asal dari dapur Kak Nor 'Secubit Garam' cuma saya ubah sedikit ikut selera, itupun atas tips yang diberi oleh Kak Nor. Terima kasih Kak Nor atas resepinya.

pic nie yg menang dlm peraduan kongsi juadah berbuka puasa

Bahan-bahannya:
Lapisan bawah
600ml air
1 cawan gula pasir
300ml santan pekat
10gm serbuk agar-agar
500gm cendol
sedikit garam

Lapisan atas
700ml air
200gm gula merah + 1 kpg gula melaka
300ml santan pekat
10gm serbuk agar-agar
1 biji kuning telur
sedikit garam

Cara-cara:
Lapisan bawah
1. Masak air, agar-agar dan gula sehingga mendidih
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau sedikit dan angkat.
4. Tuangkan ke dalam acuan.
Tips: Basahkan acuan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik yang lebih besar daripada acuan supaya mudah keluarkan daripada acuan untuk dipotong.

Lapisan atas
1. Ambil sedikit air daripada 700ml air dan masak dengan gula merah. Tapiskan air gula.
2. Masukkan air gula dan baki air serta serbuk agar-agar. Masak sehingga mendidih.
3. Kocok kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan ke dalam adunan. Masukkan garam.
4. Biar mendidih sekejab dan padamkan api.
5. Tuang adunan atas di tepi loyang setelah bahagian bawah keras dan cucuk dengan garfu di serata permukaan lapisan bawah. Tahan dengan sudu semasa menuangkan adunan supaya adunan jatuh dengan perlahan-lahan .
6. Sejukkan sebelum dipotong dan bolehlah dihidangkan untuk menjamu selera.

~ Selamat Mencuba...^^

hadiah drp admin page kongsi juadah berbuka puasa...

Dikesempatan ini rasanya masih belum terlewat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua saudara mara, rakan taulan dan sahabat handai yang mengenali diri ini juga sahabat di alam maya dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin... TaqabbalaAllahu minna wa minkum.


sambut raya tahun pertama bersama si kecil Afif
Ramadhan telah usai
namun semangat Ramadhan
moga selalu ada di hati...



Tuesday, 9 July 2013

~ ISTERI SOLEHAH


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته






Thursday, 20 June 2013

~ KEBAHAGIAAN ITU BERADA DI DALAM HATI KITA


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركات

 ~ Kisah Pemuda dan Rama-rama ~


Pada suatu hari, kelihatan seorang pemuda sedang termenung memandang ke arah telaga di hadapan rumahnya. Sedang dia asyik termenung, kelihatan seorang tua datang menyapa. “Kamu sedang buat apa di sini wahai anak muda?”. “Apakah yang sedang kau risaukan?”.

Pemuda itu menoleh ke arah orang tua tersebut dan berkata, "Saya letih, pak cik. Telah jauh saya berjalan untuk men
cari kebahagiaan, namun tidak juga saya temukan rasa itu dalam diri saya. Saya telah berjalan merentasi gunung dan lembah, tetapi masih tiada penanda kebahagiaan yang hadir dalam diri saya. Ke manakah harus saya mencarinya? Bilakah akan saya temukan rasa itu?".

Orang tua itu lantas menjawab, “Di depan sana ada sebuah taman. Jika kamu ingin jawapan daripada pertanyaanmu, tangkaplah seekor rama-rama untukku. Tangkaplah ia dengan tanganmu”.

Pemuda itu bangkit perlahan-lahan menuju ke arah taman yang dimaksudkan. Di taman itu bersemarak dengan pohon dan bunga-bunga mekar dan banyak sekali rama-rama berterbangan di sana-sini. Pemuda itu terhendap-hendap perlahan cuba menangkap seekor rama-rama. Namun gagal. Dikejar-kejar pula rama-rama itu, cuba menangkap lagi, tapi masih gagal. Dia mula berlari tidak keruan. Kakinya menerjah ke sana-sini. Rumput-rumput dipijaknya dan tanaman dirempuhnya untuk mengejar rama-rama itu. Aksinya nampak semakin agresif dan liar.

Si pemuda mula keletihan, namun seekor rama-rama pun belum berjaya ditangkapnya. Nafasnya mencungap, dadanya bergerak naik-turun dengan cepat. Orang tua tersebut bergerak menghampiri anak muda itu. Tetapi pemuda itu kehairanan kerana melihat sekumpulan rama-rama berkeliling dan sesekali hinggap di tubuh orang tua tersebut.

Orang tua tersebut bertanya, "Begitukah cara kamu mengejar kebahagiaan? Berlari dan mengejar? Menerjah tak tentu arah, memijak tanpa pedulikan apa yang kau rosakkan?". Orang tua itu menatap si pemuda, “Anakku, mencari kebahagiaan itu adalah seperti menangkap rama-rama. Semakin kau kejar, semakin ia menjauhimu. Semakin kau buru semakin pula ia menjauh dari dirimu."

Kisah pemuda dan rama-rama tadi menceritakan tentang sebuah kebahagiaan yang kita cari dan damba dalam hidup. Pelbagai cara kita lakukan untuk mendapat kebahagiaan. Tetapi hakikatnya, kebahagiaan itu bukanlah sesuatu yang dapat disentuh, digenggam atau disimpan. Tetapi ia adalah sebuah perasaan damai serta gembira dari hati. 


Sesungguhnya kebahagiaan itu tidak pernah lari dari kita, tetapi ia berada dekat dalam diri kita. Oleh itu, carilah kebahagiaan itu kerana ia berada dalam hati kita.


kredit: Maria Eisya Khadija

Thursday, 13 June 2013

~ SURAH AL-KAHFI


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Salam Jumaat yang mulia...

“Barangsiapa yang membaca surah Al Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.”  - Hadis Riwayat An Nasa’i dan Baihaqi.




Tuesday, 4 June 2013

~ SUSU IBU


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Alhamdulillah, hari ini sudah 42 hari usia Afif. Kali ini saya hendak menyusukan Afif dengan susu ibu sepenuhnya. Sepatutnya saya perlu membuat rujukan mengenai penyusuan ibu lebih awal. Namun kekangan masa dan keputusan menyusukan Afif secara eksklusif baru dibuat semasa dalam pantang, masih belum terlambat untuk saya google bagi mendapatkan ilmu. 

Pertama sekali saya perlu membeli breast pump. Walaupun banyak jenama di pasaran, saya memilih jenama Medela. Namun atas cadangan jurujual, saya membeli Portable Electric Breast Pump yang kebetulan ada potongan harga iaitu RM179.00. 

sumber: google

Syukur Alhamdulillah rezeki Allah untuk Afif, pertama kali perahan dapat 30 oz. Memang saya dapati susu agak berkurangan selepas sebulan berpantang. Jadi, saya mula menggoogle lagi untuk mengetahui cara-cara meningkatkan susu badan. Di samping itu juga, saya juga perlu mengetahui cara penyimpanan susu ibu. Terima kasih kepada blog mommyiskandar.com atas pengkongsian ilmu. Izinkan saya menulis di sini pula untuk rujukan saya sendiri. 

sumber: mommyiskandar.com

Secara ringkasnya, gambar di atas menunjukkan jika anda menyimpan susu di:

  • Peti sejuk bahagian bawah - susu tahan 3-5 hari bergantung pada suhu peti ais tersebut
  • Peti sejuk bahagian atas / sejuk beku - susu tahan 3 bulan
  • Deep Freezer - susu tahan 6 bulan
  • Pada suhu bilik - susu tahan 4 jam
  • Cooler Bag / Box - susu tahan 12-24 jam.
Cara Menyahsejukbeku Susu:
  • Jika anda nak gunakan susu yang telah dibekukan esok hari, turunkan susu tersebut ke peti sejuk bawah pada sebelah malamnya
  • Bila bayi nak minum, rendamkan susu tersebut dalam air panas suam (tidak terlalu panas kerana ia akan merosakkan nutrien dan antibodi yang terdapat di dalam susu)
  • Goyangkan susu tersebut secara perlahan untuk memberi suhu sekata pada susu dan rasa dahulu suhu susu sebelum memberikan terus pada bayi
  • Jika bayi anda dijaga oleh pengasuh, seeloknya sediakan 'warmer' bagi memudahkan pengasuh memanaskan susu anda.

Panduan asas penyimpanan susu ibu:
  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 - 4oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan dibahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
  • sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk
Info Tambahan Bagi Ibu Bekerjaya:
  1. Susu yang diperah dipejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya 10 minit, pastikan susu perahan kekal sejuk). Sampai di rumah bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak diletakkan di bahagian bawah (sejuk biasa atau di bahagian atas (freezer). Tidak digalakkan membekukan susu semasa dipejabat kerana susu beku lebih sukar diuruskan (kerana kita perlu memastikan ia dibawa balik dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit).
  2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut tidak boleh lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bhg sejuk biasa) malah perlu dihabiskan (digunakan) dalam tempoh 24 jam dari masa ia mula mencair.
  3. Susu perahan lebih baik disimpan dibahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari. Sekiranya pada hari ke-5 perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangkan tempoh hayatnya
  4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu, ibu perlu memberi susu segar (secara direct feeding). susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.
  5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum, boleh disimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dhabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.

Alhamdulillah atas pengkongsian ilmu ini. Seterusnya, saya perlu mengepam lebih kerap dan minum banyak air serta makan makanan yang dapat menambahkan susu. Saya juga perlu menyediakan lebih banyak lagi bekas menyimpan susu dan apabila saya telah mula bekerja, Afif dijaga di rumah pengasuh maka perlulah saya menyediakan warmer untuk memudahkan susu dipanaskan oleh pengasuh. In Shaa Allah, mudah2an ada rezeki Afif. Tak lupa juga cooler bag dan ice pack untuk membantu saya mengepam susu di sekolah nanti. 

"Ya Allah, murahkan rezeki kami ya Allah." Aamiin Allahumma Aamin.

Wednesday, 22 May 2013

~ JAUNDICE


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Alhamdulillah, hari ini hari ke-29 saya dalam pantang. Kali ini saya menulis tentang jaundice atau kuning pada bayi yang baru lahir. Anak saya yang ke-4 ini apabila lahir kuningnya agak tinggi juga. Pada hari kedua, saya diminta untuk membawa baby ke klinik ibu dan anak (KKIA) Taiping setelah suami memberitahu yang saya telah bersalin kepada jururawat yang bertugas di sana.

Afif disuap air Zam2 spy byk buang air
utk hilangkan kuning...

Pada 25.4.2013 iaitu hari kedua, bacaan jaundice Afif ialah 139.9umol/L (8.2). Doktor meminta untuk datang lagi pada keesokan harinya kerana beliau menjangkakan kuning Afif akan meningkat lagi sehingga hari kelima. Balik ke rumah terus saya mandikan Afif dengan air daun belimbing buluh. Tak cukup dengan petua itu, saya meminta suami membeli halwa kundur. Petua ini diberi oleh seorang jururawat di Penawar Klinik dan Dewan Bersalin Muslimah Hospital. 

Esoknya tepat seperti kata doktor iaitu bacaan jaundice Afif 171.3umol/L (10.1). Doktor meminta membawa Afif lagi keesokannya. Oleh sebab esok hari Sabtu dan KKIA ditutup, esoknya Afif perlu diambil darahnya di Klinik Kesihatan Taiping Jalan Tupai. Bacaan pada hari keempat ialah 200.8umol/L (11.8). Bacaan kuning Afif makin meningkat kerana sudah dua hari Afif tidak buang air besar. Balik dari klinik terus saya beri minum air rendaman halwa kundur lagi sebanyak 3.0 ml. Alhamdulillah, Afif mahu buang air besar sebanyak tiga kali pada hari itu. 

Esoknya, bacaan kuning Afif turun iaitu 158.8umol/L (9.3) dan doktor meminta Afif diambil darah dua hari kemudian. Pada 30.4.2013 genap seminggu usia Afif, bacaan kuningnya meningkat semula iaitu 170.7umol/L (10.0). Pada 2.5.2013 kuning Afif turun kepada 153.4umol/L (9.0). Kemudian 'nurse' meminta Afif datang semula pada 6.5.2013 iaitu hari ke-13. Jika kuning Afif masih belum turun, doktor akan ambil darah pada tangan Afif untuk dihantar ke makmal bagi mengesan jika Afif ada masalah hati. 

Afif di KK Taiping hari ke-5

Hati begitu risau apabila diberitahu bahawa doktor akan ambil darah melalui tangan Afif pula. Tak sanggup  hendak melihat dan dapat saya bayangkan betapa sakitnya Afif nanti. Jadi, saya tidak putus semangat dan terus memberi Afif minum air sengkuang cina pula. Kemudian, saya teringat pula petua serbuk mutiara. Pada hari Sabtu, saya mengikut suami ke Kolej Vokasional untuk melawat anak kedua di sana. Dalam perjalanan balik ke rumah, saya meminta suami membeli serbuk mutiara tersebut di kedai ubat cina. Suami membeli tiga bungkus, RM5 sebungkus harganya. 

inilah rupanya serbuk mutiara tu...

Tiba tarikh 6.5.2013 kuning Afif meningkat sedikit iaitu 157.2umol/L (9.2). Maka, doktor pun memaklumkan untuk mengambil darah Afif pada pukul 8.00 pagi esok. Kasihannya Afif...esoknya saya meminta suami yang memegang Afif kerana saya tidak sanggup melihat doktor mencucuk tangan Afif yang kecil. Ketika 'nurse' cucuk di tumit, boleh lagi tahan rasanya...ini di tangan, alahai kasihan anak mak :((... Rupa2nya doktor meminta suami dan saya keluar dari bilik doktor dan kami cuma dapat mendengar suara tangisan Afif sahaja. Luluh hati saya mendengar teriakan Afif. Apabila selesai, doktor meminta saya masuk dan saya dapati masih ada darah yang mengalir daripada tangannya. Sedih sangat melihat Afif ketika itu....

tangan Afif masih berdarah...

Afif yang baik...dah  tak nangis...

Doktor memaklumkan supaya Afif datang lagi seminggu kemudian. Alhamdulillah, setelah 22 hari (15.5.2013) kuning Afif disahkan tiada oleh Doktor. Keputusan pada minggu lalu, 8.0 jadi darah Afif tidak perlu lagi diambil. Syukur Ya Allah...Jika tidak, darah Afif perlu diambil sebanyak 3 botol iaitu 30ml...huhuhu tak sanggup nak bagi...

Pelbagai reaksi dan ragam Afif ketika bergambar...

Hari ke-10, Afif dah cukur rambut...


Seronoknya Afif berendam. Hari ke-6 pusat Afif dah tanggal.


hari pertama Afif n putingnya...


hari ke-27, Afif menaiki kereta ambil kakak dhirah...


hari ke-28, Afif tidur dalam buaian...

Hari ini usia Afif 29 hari. Semoga Muhammad Afif Irfan bin Mohd Nazri menjadi Anak yang Soleh dan seorang Al-Hafiz di masa akan datang. Aamiin Allahumma Aamiin.

Tuesday, 14 May 2013

~ BERPANTANG


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وب ركاته


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi... Hari ini hari ke-21 saya dalam tempoh berpantang. Setiap hari menjalani rutin yang sama sehingga terbit juga rasa bosan. Sewaktu berpantang ni, banyak perkara yang dilakukan oleh en. hubby. Seminggu cuti isteri bersalin, rasa tak selesai semua perkara. Namun Alhamdulillah, Allah SWT permudahkan segalanya.


Bermula dari hari pertama balik ke rumah, semua perkara diuruskan oleh En. Hubby. Masak nasi, bakar lauk ikan haruan kering, bakar tungku, masak air daun untuk saya mandi, salin pamper baby, dan lain-lain lagi. Sebenarnya, saya ada minta tolong emak saudara untuk datang menolong selama saya dalam pantang ini tapi dia tak dapat datang pula. Terpaksalah saya, suami dan adik menguruskan keluarga kami sendiri. 

Syukur Alhamdulillah, bapa mertua ada datang dan membawa ikan haruan kering serta daun-daun herba (banyak rupanya) buat saya mandi. Dapat juga saya mandi air daun selama 19 hari. Segar badan apabila mandi dengan air daun-daun ini. 

seronok beremdam dlm bath tub berair daun yg suam...

Namun, dalam tempoh berpantang ini juga saya diuji dengan baby kuning dan sehingga hari ini masih ada sedikit lagi. Berbagai petua telah dicuba termasuk saya sendiri minum air sengkuang cina. Walaupun rasa bimbang juga tetapi demi baby saya tekadkan hati. Berbelas tin juga saya minum namun kesannya agak menghampakan. Ini mungkin disebabkan baby Afif ni banyak tidur sebab itu kuningnya lambat hilang. Cukup senang nak jaga baby Afif. Mungkin Allah nak bantu saya dengan cara ni, Afif tak meragam dan tak banyak kerenah sebab dia tahu hanya saya dan dia sahaja berdua di rumah.


xsangka 17 tin semuanya...

Satu lagi, dalam tempoh berpantang ini juga saya mengalami sembelit. Seingat saya semasa berpantang anak-anak yang lain, saya tidak alami sembelit berpanjangan begini. Mungkin sebab waktu itu saya mengambil vitamin C dan folid acid yang dibekalkan oleh pihak hospital setiap hari. Ubat lawas najis yang dibekalkan oleh Penawar Klinik dan Dewan Bersalin Muslimah hanya untuk minggu pertama sahaja. Oleh itu, berbagai menu saya sediakan, sawi dan kucai masak air setiap hari, makan buah oren, epal merah, air holick dengan oat sehinggakan air oren sunquick juga saya minum agar melawaskan pembuangan air besar. Tak lupa juga air kosong iaitu air Aura Shifa' ZA'FARAN ALKALINE. Mungkin belum cukup lagi dan selepas ini saya perlu mencari buah prune dan sediakan menu yang agak pedas sedikit serta membeli ubat lawas najis di farmasi seperti yang dibekalkan oleh Penawar dan DBM Hospital. Sebenarnya, sehingga hari ini saya masih belum makan ubat kampung (jamu), halia, lada hitam dan lain-lain yang panas kerana teringatkan baby Afif yang kuning. 

Lawas Najis... Laxodyl

In Shaa Allah, hanya tinggal 23 hari lagi untuk saya berpantang...(^_^)

* Entry ni saya post pada hari ke 22, hari ni bawa baby afif ke klinik untuk berjumpa doktor. Alhamdulillah, kuning Afif makin kurang. Semasa ambil darah di tangan minggu lepas, keputusannya 8.01. Jadi, hari ni Afif tak perlu ambil darah lagi. Berat Afif pun dah 4kg utk hari ke-22. 29 Mei ni Afif ke klinik lagi untuk suntikan sebulan. Saya juga perlu minum air gula lagi pada 7.6.2013 ini.

Semoga Allah permudahkan segalanya...
"Allahumma yassir, wa laa tu'assir, ya Karim, rabbi tammim bilkhair. Aamiin Allahumma Aamiin."

Thursday, 2 May 2013

~ MY NEW BOY


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Syukur Alhamdulillah atas kurniaan Allah di kala usia sebegini saya masih diberi peluang untuk mengandung dan melahirkan baby...Alhamdulillah, thank you Allah. 

My New Boy - Muhammad Afif Irfan
lahir pada 24.4.13 jam 12.21 a.m (3.05kg)

Alhamdulillah, sepanjang kehamilan kali ke-4 ini, saya tidak mengalami apa2 alahan atau masalah yang besar. Hanya HB yang sedikit rendah tetapi diakhir kehamilan naik 10.9. Begitu juga masalah GDM masih terkawal  itupun kerana kecuaian sendiri. Sehari sebelum diminta minum air gula kali ke-2 pada bulan ketujuh hamil, saya terlupa dan telah minum "float strawberry" di KFC selepas membeli belah barang-barang anak ke-2 yang masuk Kolej Vokasional di Taiping. Setiap dua minggu perlu buat BSP sebanyak 4 kali sehari di Klinik Ayer Puteh. Alhamdulillah, 'nurse' di situ sudi buat di rumahnya pada pukul 8.00 malam. Jadi, tak perlulah saya ke klinik Jalan Tupai untuk buat BSP pada waktu malam. 

Kali ini saya memilih untuk bersalin di hospital swasta kerana saya dapat memilih doktor perempuan. Hospital yang menjadi pilihan saya ialah Hospital Dewan Bersalin Muslimah Cawangan Permatang Pauh di Pulau Pinang. Perjalanan dari Taiping ke sana mengambil masa lebih kurang 45 minit sahaja. 

Walaupun 'Due Date' baby saya pada 24.4.2013 tetapi pada 22.4.2013 saya telah mula merasa sakit-sakit sedikit dan setelah mendapatkan nasihat daripada emak saya, pada malam itu juga saya pergi ke DBM Hospital dan daftar masuk pada pukul 12.04 a.m. Pada keesokan harinya, Dr. Rosnah bertanya pendapat saya samada mahu tunggu atau induce. Saya mengambil keputusan untuk induce kerana pada keesokannya 24.4.2013,  jika saya masih belum bersalin Dr. yang merawat saya di taiping juga meminta saya masuk hospital dan induce. 

Tepat pukul 8.00 malam, jururawat telah masukkan air  kerana setelah dimasukkan dua kali ubat, masih lambat bukaan tulang servik saya. Saya sedar apabila air dimasukkan tentulah sangat sangat sakit dan setelah memohon ampun dan maaf kepada suami saya atas segala kesalahan saya sepanjang saya menjadi isterinya, alhamdulillah, pada pukul 12.21 pagi pada 24.4.2013 saya selamat melahirkan baby lelaki secara normal seberat 3.05kg. Syukur, walaupun tidak sesakit semasa bersalin anak sulung dahulu, tetapi sakit bersalin secara induce sangat terasa, berbeza dengan sakit melahirkan anak kedua dan ketiga yang sakitnya normal bukan paksaan.

Saya amat berpuas hati atas layanan Dr. Rosnah dan jururawat2 sepanjang saya sakit di mana mereka sama-sama memberi semangat dan berdoa serta berzikir sepanjang menyambut kelahiran anak saya. Begitu juga dengan sokongan suami di sisi saya. , hilang rasa duka dan kecewa saya di atas kecurangannya. Walaupun sedih, saya redha dengan dugaan dan ujian yang Allah SWT berikan kepada saya. Saya sentiasa ingatkan diri dengan ayat ini...

"Allah tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." - Surah Al-Baqarah Ayat 286.

Biarlah.... bibir tersenyum hati menangis.



"Dan janganlah kamu merasa lemah, dan jangan pula kamu bersedih hati, kerana kamu paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (3:139).

La Tahzan, Inallaha ma'ana... (^_^)