Blogger Templates

Wednesday, 14 December 2011

~ DURIAN CHEESECAKE WITH CHOCOLATE FUDGE ~



سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Baru-baru ini, adik ipar datang ke rumah bersama seorang anak perempuannya. Sebenarnya, dia dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur setelah menumpang kami sekeluarga balik ke Alor Setar. Sebelum balik dengan menaiki bas pada pukul 8.55 pagi, En. hubby telah membeli selonggok durian. Jadinya, nak cerita tentang lebihan durian yang tak habis dimakan itu. 

Setelah berada selama dua hari di dalam peti sejuk dan telah mengharumkan keseluruhan peti sejuk tersebut, saya pun dengan terujanya ingin membuat kek yang resepinya telah lama dijumpai di sebuah blog tetapi tiada kesempatan untuk membuatnya sementelah isi durian pun tiada pada masa itu. 


Durian Cheesecake with Chocolate Fudge

Resepi tersebut pula di dalam Bahasa Inggeris tetapi tidaklah menjadi masalah besar kerana jika tidak faham boleh guna google translate walaupun apabila diterjemahkannya ianya menjadi lebih lucu dan langsung tidak faham. Jadi, adalah lebih baik dibaca di dalam Bahasa Inggeris.

Memandangkan gambar yang dipamerkan pada blog tersebut sangat menarik hati dan menaikkan selera, saya tidak sabar-sabar untuk membuatnya. Inilah resepi tersebut :

Ingredients For Crust:
225g - 250g Chocolate Oreo Biscuit, finely crushed
150g Unsalted Butter, melted and cooled

Methods:
1. Use a large sheet of aluminum foil to wrap the base of a 7" x 7" square cake ring.
2. Slowly drizzle in the melted butter into the biscuit cumbs then stir till the mixture it's almost combined(you might not need to add in all the melted butter) and press into cake ring and chill in the fridge until firm. (about 20 mins - 30 mins).

Ingredients For Durian Fillings:
250g Cream Cheese
70g Caster Sugar
250g Durian Flesh
1 Tablespoon Gelatine Powder
50ml Warm Water
125g Plain Yogurt
200g Non-Dairy Whipping Cream

Methods:
1. Double boil or microwave the gelatine powder with 50ml warm water until dissolved and set aside.
2. Beat the cream cheese and sugar until creamy and light, then add in the durian flesh and continue to beat until well combined.
3. Next pour in the melted gelatine mixture and yogurt then stir till combined.
4. Lastly pour in the whipping cream and slowly stir till the mixture is creamy and well mixed.
5. Pour the mixture into the prepared biscuit base tin and chill for at least 3 hours or overnight then proceed to the chocolate fudge.

Ingredients For Chocolate Fudge:
150g Semi Bitter Dark Chocolate
100ml Whipping Cream
30g Unsalted Butter

Methods:
1. Put all the ingredients in a pan/glass bowl over boiling water(or use double boiler).
2. Whisk the ingredients for 5 minutes or so until the fudge is smooth and glossy.
3. Let the warm fudge cool down to room temperature before pouring into the firm cheesecake top and tap the cake a few times to release any air bubbles.
4. Put it back into the fridge and let the chocolate fudge set for about an hour or so before cutting into slices and served.


Notes:a) When making this cheesecake, try to make it in square tin so that the layer will not be too tall or else you will end up with a thick layer of durian cream cheese filling.
b) I suggest a 7" x 7" square tin or 8" round tin will do a great job.

Dan ta...raaa....inilah hasilnya :(


frusttt sgt...terlalu lembek & tak boleh dipotong...huhuhu

Rasa kek tersebut sedap tetapi kek tersebut terlalu lembek dan tak dapat dipotong. Saya rasa mungkin gelatinnya kurang. Ermmm...betullah kata chef Zubaidah Che Pa, hanya 1 daripada 10 resepi dalam intenet yang betul-betul menjadi. Kalau ada yang berminat untuk mencuba kek ini, mungkin boleh ubah daripada 1 susu teh serbuk gelatin kepada 1 sudu makan gelatin. Cubalahhhh...saya? mungkin ini kali pertama dan terakhir mencubanya...hehehe 

No comments:

Post a Comment