Blogger Templates

Monday, 31 October 2011

~ HATYAI ~


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Walau sibuk dengan tugas2 akhir tahun ini, masih sempat mengikuti lawatan ke Hatyai anjuran Kelab Guru Skap.  Lawatan 2  hari 1 malam ini memang sungguh berbaloi terutama di semasa di  'floating market'. Bersama dua org anak iaitu Nabihah dan Nadhirah, kami bertolak dari  rumah pada pukul  2.30 pagi dihantar oleh  suami yg tidak mengikuti kerana ada Hari Kokurikulum di sekolahnya.


Destinasi pertama  ialah  ke Pantai Samila  yg terletak  di  songkla.  Walau hari hujan  masih  sempat berposing  dgn  si ikan  duyung.



Selepas makan tengah  hari, bertolak  ke  Hatyai utk 'check in'  di  Hotel Regency. Alhamdulillah, selamat sampai ke hotel pada pukul 3 lebih waktu  Malaysia.



Pada  pukul  5.30 petang, bergerak ke 'floating market'. Walau bagaimanapun cuaca tidak menyebelahi, hujan lebat tetapi kemudian berhenti terus utk kami ke pasar tersebut. Tidak lama kemudian, hujan turun lagi menyebabkan banyak tempat tidak dapat dilawati. Keseluruhan masa di sana amat menyeronokkan terutamanya makanan  yg dijual sangat enak (haroi - bhs Thai). Antara makanan yang sempat dibeli bubur nasi, jagung rebus dan somtam serta air kelapa yg diisi di dlm bekas tanah liat.




Aktiviti  malam  itu adalah bebas sama ada  melawat di  sekitar  hotel atau ke pasar malam terbesar di Hatyai dan saya mengambil keputusan ke pasar malam bersama beberapa teman guru yg lain. Malam itu, tak lupa juga saya mengambil perkhidmatan 'masage' seluruh badan yg berharga 300 baht spt yg disyorkan oleh En. Abu Kassim (tourist guide drp Thailand). Memang puas hati, hilang lenguh2 di badan dan dpt merelaxkan otak dgn urutan tersebut.

Pagi esoknya, selepas bersarapan di Restoran Hamid, kami ke pasar pagi juga Plaza Hatyai dengan menaiki tut tut 20 baht seorang. Pada pukul 12.30 tengah hari 'check out' dan bertolak pulang ke Malaysia. InsyaAllah, jika ada rezeki mungkin akan ke sana lg bersama suami dan saudara yg lain.

No comments:

Post a Comment