Blogger Templates

Monday, 6 February 2012

~ PERIBADI RASULULLAH SAW


سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Setiap kali membaca kisah Rasulullah s.a.w pasti bergenang air mata ini. Betapa hati terasa sangat merindui untuk bertemu dengan kekasih Allah ini. Semoga di sana nanti, saya dan anda semua menjadi sebahagian daripada umatnya yang mendapat syafaat Nabi Muhammad s.a.w. kelak. Peringatan untuk diri ini agar sentiasa memperbanyakkan selawat ke atas baginda s.a.w. 

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
للَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali muhammad
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.

Mari ikuti kisah peribadi mulia Rasulullah s.a.w. sebagai teladan dalam menjalani kehidupan ini.
Pernah pada suatu pagi Baginda SAW pulang ke rumah dengan lapar sekali. Tetapi dilihatnya tiada makanan untuk dibuat sarapan. Makanan yang mentah pun belum ada kerana Sayidatina Aisyah r.a. belum lagi ke pasar.
Lalu Baginda bertanya “Belum ada sarapan Ya Humaira?”. Humaira adalah panggilan manja untuk Sayidatina Aisyah yang bermaksud wahai yang kemerah-merahan.
Sayidatina Aisyah menjawab dengan serba salah “Belum ada apa-apa Ya Rasulullah”. Mendengar jawapan Sayidatina Aisyah, Baginda pun berkata “Jika begitu aku berpuasa hari ini” tanpa sedikitpun tergambar perasaan kesal di wajah Baginda. 
Sebaliknya, Baginda sangat marah sekiranya melihat seorang suami mengkasari isterinya. Perrnah diceritakan pada suatu hari Baginda melihat seorang suami memukul isterinya. Baginda lalu bertanya “Mengapa engkau memukul isterimu?”.
Soalan itu dijawab oleh si suami dengan gementar “Isteriku seorang yang keras kepala, walaupun telah diberikan nasihat tetapi dia masih berdegil, jadi aku pukul dia”. Sahut Baginda “Aku tidak bertanya alasanmu, tetapi menanyakan kenapa engkau sanggup memukul teman tidurmu, dan ibu kepada anak-anakmu”.
Pernah Baginda bersabda “Sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya”. Sebenarnya sikap Baginda yang prihatin, sabar dan tawadhuk di dalam menjadi ketua keluarga, langsung tidak menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.
Pernah pada suatu ketika, Baginda mengimamkan solat, dilihat oleh para sahabat pergerakan Baginda dari satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Malah mereka mendengar bunyi menggerutup, seolah-seolah bunyi sendi Baginda Rasulullah sedang bergesel di antara satu sama lain. 
Setelah selesai sembahyang, Sayidina Umar yang tidak tahan melihat Baginda lalu ditanya “Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan hamba sedang menanggung penderitaan yang amat berat, adakah tuan hamba sedang sakit?”.
Lalu baginda menjawab “Tidak Umar, Alhamdulillah aku sihat dan segar”. Umar yang tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut terus bertanya “Kalau tuan hamba sihat, kenapa setiap kali menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi tuan hamba sedang bergeselan”.
Akhirnya, Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terperanjat. Perut Baginda yang kempis kelihatan dililiti sehelai kain yang mengandungi batu-batu kerikil bagi menahan rasa lapar. Batu-batu kecil itulah yang menerbitkan bunyi setiap kali Baginda menggerakkan tubuhnya. 
Para sahabat yang tadinya terperanjat terus bertanya, “Ya Rasulullah, adakah tuan hamba fikir bila menyatakan lapar dan tiada makanan, maka kami tidak akan membawamu”.
Lalu baginda menjawab dengan lembut “Tidak para sahabatku, aku tahu apapun akan kamu korbankan untuk Rasulmu, tetapi apakah yang akan aku jawab di hadapan Allah nanti kerana aku sebagai seorang pemimpin menjadi beban kepada umatnya”. 
Baginda menambah “Biarlah kelaparan ini menjadi hadiah Allah buatku, agar umatku kelak tiada yang kelaparan di dunia ini, lebih-lebih lagi di akhirat kelak”. Sebab itulah Baginda tidak pernah merasa malu walaupun makan di sebelah seorang tua yang miskin, kotor dan dipenuhi dengan kudis.
Kecintaannya yang tinggi terhadap Allah dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri baginda menolak sama sekali rasa ketuanan. Seolah-olah anugerah kemuliaan dari Allah langsung tidak dijadikan alasan untuk merasa lebih daripada orang lain di depan orang ramai, mahupun ketika bersendirian.
Subhanallah...


No comments:

Post a Comment